Leo Verhoef

Boekhoudfraude gemeenten en provincies

Dossiers
Home

Wie is Leo Verhoef

Uw gemeente en provincie

Dossiers


Persberichten

In de media

Publicaties

Verwijzingen


CURSUS


Contact
Goedereede

Ook de jaarrekeningen van gemeente Goedereede zijn misleidend. Wat als saldo van opbrengsten en kosten wordt gepresenteerd, is niet het werkelijke saldo, en wat als financiŽle positie wordt gepresenteerd, is niet de financiŽle positie.
Het gemeentebestuur deed het in de jaarrekening 2005 voorkomen of er in dat jaar € 0,6 miljoen was overgehouden. In werkelijkheid was het € 0,8 miljoen.
Het gemeentebestuur deed het in de jaarrekening 2006 voorkomen of er in dat jaar € 0,6 miljoen was overgehouden. In werkelijkheid was het € 1,6 miljoen. De opbrengst van de Onroerendezaakbelasting van € 1,5 miljoen was dus onnodig. Mochten we dat niet weten?
Het gemeentebestuur deed het in de jaarrekening 2007 voorkomen of er in dat jaar € 1,2 miljoen was overgehouden. In werkelijkheid was het € 1,3 miljoen.
Het gemeentebestuur deed het in de jaarrekening 2008 voorkomen of er in dat jaar € 2,2 miljoen was overgehouden. (Raar, waarom moet een gemeente zoveel overhouden?) In werkelijkheid was het € 2,5 miljoen. (De opbrengst van de Onroerendezaakbelasting van € 1,8 miljoen was - alweer - onnodig.)
Het gemeentebestuur deed het in de jaarrekening 2009 voorkomen of er in dat jaar € 0,8 miljoen was overgehouden. In werkelijkheid was het € 0,1 miljoen. Waar zijn de niet gemelde € 0,7 miljoen aan opgegaan?
Leo Verhoef waarschuwde de gemeenteraad voor de misleidende jaarrekeningen met zijn brief van 4 februari 2011. Die reageerde totaal niet, want "ach, het gaat over zoiets totaal onbelangrijks als het geld van de belastingbetalers".
Dus was ook de jaarrekening 2010 weer misleidend. Het gemeentebestuur meldde een voordelig saldo van opbrengsten en kosten van € 0,4 miljoen. In werkelijkheid leed de gemeente een verlies van € 0,1 miljoen. Waar zijn de niet genoemde € 0,5 miljoen gebleven?
Dus was ook de jaarrekening 2011 weer misleidend. Het gemeentebestuur meldde een voordelig saldo van opbrengsten en kosten van € 0,5 miljoen. In werkelijkheid was het € 0,6 miljoen.
Dus was ook de jaarrekening 2012 weer misleidend. Het gemeentebestuur meldde een voordelig saldo van opbrengsten en kosten van € 0,8 miljoen. In werkelijkheid leed de gemeente een verlies van € 0,6 miljoen. Waaraan zijn de niet gemelde uitgaven van belastinggeld van € 1,4 miljoen opgegaan?
Leo Verhoef waarschuwde de gemeenteraad (inmiddels van de nieuwe gemeente Goeree-Overflakkee) opnieuw met zijn brief van 13 september 2013.

(gemeente m.i.v. 2013 opgegaan in nieuwe gemeente Goeree-Overflakkee)


Inhoud dossier:
- Brief aan gemeenteraad van Goeree-Overflakkee dd. 19 september 2013
- Brief aan gemeenteraad van Goedereede dd. 4 februari 2011
Terug > begin