Leo Verhoef

Boekhoudfraude gemeenten en provincies

Dossiers
Home

Wie is Leo Verhoef

Uw gemeente en provincie

Dossiers


Persberichten

In de media

Publicaties

Verwijzingen


CURSUS


Contact
Goeree-Overflakkee

Ook de jaarrekeningen van gemeente Goeree-Overflakkee zijn misleidend. Wat als saldo van opbrengsten en kosten wordt gepresenteerd, is niet het werkelijke saldo, en wat als financiŽle positie wordt gepresenteerd, is niet de financiŽle positie.
Het begon al meteen bij de start van de nieuwe gemeente met de jaarrekeningen 2012 van de in 2013 in gemeente Goeree-Overflakkee opgegane gemeenten Dirksland, Goedereede, Middelharnis en Oostflakkee. Het gemeentebestuur deed het voorkomen of de vier oude gemeenten tezamen een klein nadelig saldo van opbrengsten en kosten hadden van € 0,8 miljoen. In werkelijkheid leden de vier gemeenten tezamen een verlies van € 8,5 miljoen, waarvan Dirksland een verlies van € 1,5 miljoen, Goedereede een verlies van € 0,6 miljoen, Middelharnis een verlies van € 4,3 miljoen en Oostflakkee een verlies van € 2,1 miljoen.
Leo Verhoef waarschuwde de gemeenteraad van Goeree-Overflakkee voor de misleidende jaarrekeningen met zijn brief van 19 september 2013. Geen reactie.
Dus was ook de jaarrekening 2013 weer misleidend. Het gemeentebestuur meldde een nadelig saldo van opbrengsten en kosten van € 0,8 miljoen. In werkelijkheid leed de gemeente een verlies van € 3,9 miljoen. Er waren bijvoorbeeld zware verliezen bij (te ambitieuze?, te weinig doordachte?) grond- en bouwprojecten. Hoeveel? Niet te achterhalen in de rommelige jaarrekening. In ieder geval: weg belastinggeld! Opgegaan aan onroerendgoed-speculatie!
Leo Verhoef waarschuwde de gemeenteraad opnieuw voor de misleidende jaarrekeningen met zijn brief van 11 september 2014. Alweer, geen reactie.
Dus was ook de jaarrekening 2014 weer misleidend. Het gemeentebestuur meldde een voordelig saldo van opbrengsten en kosten van € 2,3 miljoen. In werkelijkheid is er een nadelig saldo van € 11,3 miljoen. Onder meer kwamen er opeens verplichtingen tevoorschijn van € 15,7 miljoen die ook al in de jaarrekeningen van de voorgaande jaren hadden moeten zijn opgenomen. En dat allemaal met dezelfde goedkeurende accountantsverklaringen! En wat was er nog meer aan de hand dat we niet hoefden te weten?
Dus was ook de jaarrekening 2015 weer misleidend. Het gemeentebestuur meldde een voordelig saldo van opbrengsten en kosten van € 2,6 miljoen. In werkelijkheid was het € 3,6 miljoen.
Dus was ook de jaarrekening 2016 weer misleidend. Het gemeentebestuur meldde een voordelig saldo van opbrengsten en kosten van € 5,7 miljoen. In werkelijkheid hield de gemeente "slechts" € 5,3 miljoen over. (De opbrengst van de Onroerendezaakbelasting was in 2016 € 7,8 miljoen.)
Dus was ook de jaarrekening 2017 weer misleidend. Het gemeentebestuur meldde een voordelig saldo van opbrengsten en kosten van € 1,1 miljoen. In werkelijkheid hield de gemeente slechts € 0,2 miljoen over.


Inhoud dossier:
Brief aan gemeenteraad van Goeree-Overflakkee dd. 11 september 2014
Brief aan gemeenteraad van Goeree-Overflakkee dd. 19 september 2013
Terug > begin