Leo Verhoef

Boekhoudfraude gemeenten en provincies

Dossiers
Home

Wie is Leo Verhoef

Uw gemeente en provincie

Dossiers


Persberichten

In de media

Publicaties

Verwijzingen


CURSUS


Contact
Nijefurd

Ook de jaarrekeningen van gemeente Nijefurd zijn misleidend. Wat als saldo van opbrengsten en kosten wordt gepresenteerd, is niet het werkelijke saldo, en wat als financiŽle positie wordt gepresenteerd, is niet de financiŽle positie.
Het gemeentebestuur meldde in de jaarrekening 2006 een voordelig saldo van opbrengsten en kosten van € 1,3 miljoen. In werkelijkheid hield de gemeente € 1,6 miljoen over. (De opbrengst van de Onroerendezaakbelasting van € 1,7 miljoen was dus nagenoeg overbodig.)
Het gemeentebestuur meldde in de jaarrekening 2007 een voordelig saldo van opbrengsten en kosten van € 1,8 miljoen. In werkelijkheid hield de gemeente "slechts" € 0,4 miljoen over. (De opbrengst van de Onroerendezaakbelasting van € 1,7 miljoen was dus deels overbodig.)
Leo Verhoef waarschuwde de gemeenteraad voor de misleidende jaarrekeningen met zijn brief van 20 november 2008. Die liet weten de brief in de prullenbak te hebben gegooid ("voor kennisgeving aangenomen").
Dus was ook de jaarrekening 2008 weer misleidend. Het gemeentebestuur meldde een voordelig saldo van opbrengsten en kosten van € 0,6 miljoen. In werkelijkheid leed de gemeente een verlies van € 0,4 miljoen. Waar zijn de niet gemelde uitgaven van belastinggeld van € 1,0 miljoen aan opgegaan?
Dus was ook de jaarrekening 2009 weer misleidend. Het gemeentebestuur meldde een voordelig saldo van opbrengsten en kosten van € 0,2 miljoen. In werkelijkheid hield de gemeente € 1,7 miljoen over.
Dus was ook de jaarrekening 2010 weer misleidend. Het gemeentebestuur meldde een voordelig saldo van opbrengsten en kosten van € 0,1 miljoen. In werkelijkheid leed de gemeente een verlies van € 0,7 miljoen. Waaraan zijn de niet gemelde € 0,8 miljoen belastinggeld opgegaan?

(De gemeente is in 2011 opgeheven en opgegaan in gemeente Sķdwest-Frysl‚n)
Inhoud dossier:
- Brief van gemeenteraad van Nijefurd dd. 11 februari 2009
- Brief aan gemeenteraad van Nijefurd dd. 20 november 2008
Terug > begin